Home

Achtergrond 292 x bekeken

Geen draagvlak voor bundeling of samenwerking keten

Nederlandse glasgroentetelers zijn verdeeld over de verbetering van de afzetstructuur.

Dat blijkt uit het onderzoek dat LTO Noord Glaskracht, LLTB  en ZLTO uitvoerden onder telers. Er is geen significant draagvlak voor bundeling of verticale samenwerking met afnemers.

Circa 80 procent van de telers vindt dat de afzetstructuur voor glasgroente nu niet goed georganiseerd is, maar over oplossingsrichtingen bestaat verdeeldheid. Zo is iets meer dan de helft van de telers (52 procent) van mening dat meer intensieve samenwerking met collegatelers zal leiden tot een prijsverbetering. Circa eenzelfde percentage (53 procent) denkt dat prijsverbetering mogelijk is door intensievere samenwerking met afnemers (verticale samenwerking).

Volgens Bill Steenks, voorzitter van de vakgroep glasgroente van LLTB, noemt de uitslagen van het onderzoek opvallend. Het is de eerste keer dat de partijen telers hierover ondervragen. De uitkomsten van het onderzoek zullen mee gewogen worden in een visie op toekomstige samenwerking, stelt hij. Nu blijkt dat telers geen sterke voorkeur hebben voor samenwerkingsmodellen met andere telers (bundeling) of voor meer samenwerking met afnemers. Een belangrijk deel van de telers zit al in zo’n ketenmodel met vaste afnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.