Home

Achtergrond

Geen akkoord over EU-begroting 2011

Door verzet van onder meer Nederland zijn het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie (EU) het gisteren tijdens overleg in Brussel niet eens geworden over de EU-begroting voor 2011.

Na deze mislukte ultieme bemiddelingspoging is de Europese Commissie gedwongen een nieuwe begroting op te stellen, waarover de besluitvorming maanden kan duren.

Het Europees Parlement verlangde meer zeggenschap bij de begrotingen van de unie. In ruil daarvoor wilden de afgevaardigden zich neerleggen bij de eis van de lidstaten om de begroting voor volgend jaar met maximaal 2,91 procent te laten stijgen tot 126,5 miljard euro. Maar vooral Groot-Brittannië, Nederland en Zweden lagen dwars.

De afgevaardigden wilden ,,een voet tussen de deur'' bij bevoegdheden die niet bij het parlement thuishoren, verklaarde de Nederlandse staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) de afwijzende Nederlandse opstelling. Nederland en andere landen kwamen nog met enkele toezeggingen, zoals de belofte om met elkaar in gesprek te blijven. Maar dat aanbod was voor het parlement weer onacceptabel.

Het parlement streefde naar een grotere rol bij de discussie over de financiering van de EU op de lange termijn, waarbij onder meer wordt gedacht aan een Europese belastingheffing. De stijging van het budget met 2,91 procent is al een grote tegemoetkoming van onze kant, aldus Knapen. Oorspronkelijk zat Den Haag op de nullijn, net als de Britten.

De staatssecretaris noemde het geen ramp dat de begroting voor 2011 nu niet rond is: ,,De wereld stort niet in.'' Europees Commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) had eerder gewaarschuwd voor ernstige gevolgen.

Zonder begroting voor 2011 wordt de regel toegepast dat de Europese Unie elke maand een twaalfde van het oude budget mag uitgeven. Tegenstrijdige geluiden zijn er te horen over de gevolgen voor nieuwe instellingen, zoals de diplomatieke dienst van EU-buitenlandchef Catherine Ashton en de toezichthouders op de financiële markten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.