Home

Achtergrond 472 x bekeken 6 reacties

Gebit mogelijk criterium opheffing fokverbod

In plaats van het geboortejaar wordt de status van het gebit mogelijk het criterium voor opheffing van het fokverbod van jonge geiten.

In het debat over de Q-koorts en de opheffing van het fokverbod kondigde staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw aan geiten geboren in 2010 te ontheffen van het fokverbod, niet die van 2009.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel deed het tegenvoorstel geen onderscheid te maken tussen deze twee jaren, maar het fokverbod op te heffen voor alle jonge geiten waarvan de middensnijtanden zijn gewisseld. Die dieren zijn tussen de een en anderhalf jaar oud. Het zou betekenen dat dan ook van dieren die in de tweede helft van 2009 zijn geboren het fokverbod kan worden opgeheven.

Bleker zegde toe Ormel voorstel mee te nemen in het pakket van voorwaarden dat aan de gedeeltelijke opheffing van het fokverbod wordt verbonden. "Het moet natuurlijk wel uitvoerbaar zijn", waarschuwde Bleker. Volgens Ormel kan iedere boer en dierenarts in de praktijk heel eenvoudig zien of de snijtanden zijn gewisseld.

Lees ook: Kabinet heft fokverbod jonge geiten gedeeltelijk op

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  het gaat om het moment dat je het dier bij de bok doet jacco, als het later tijdens de dracht die tanden gaat wisselen heb jij toch niks misdaan? ze hebben nu éénmalig de mogelijkheid om het te controleren en een database aan te leggen als ze dat willen dus dat moeten ze dan maar doen, niet ons probleem.

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  William, gefeliciteerd!
  L.T.O. is zo slecht nog niet.

 • no-profile-image

  william

  daar ben ik het mee eens jacco; ik schijn namelijk ook 120 lammeren met van die snijtanden te hebben.... hopelijk is dit het begin van een betere weg.

 • no-profile-image

  Jacco

  Gewoon simpel nadenken: van alle dieren die bij de ruiming aanwezig waren is de leeftijd bekend. Alle dieren die toen jonger waren dan een jaar en niet drachtig kunnen nog nooit gelamd hebben. Men denkt zeker dat wanneer ik een lam nu bij de bok doe dat deze dan morgen al gedekt is? Stel dat het dier over een paar maanden pas drachtig wordt en tijdens die dracht al tanden gaat wisselen, wat dan?

 • no-profile-image

  Jacco

  Snap ik ook wel William, ik moet alleen weer lachen om die belachelijk scheiding die ze menen te moeten maken. Het enige wat een beetje reeel zou zijn is wel of niet gelamd.

 • no-profile-image

  william

  dank je, ik ben vijf minuten geleden lid geworden. Ik ben namelijk van het voor wat hoort wat principe en heb hiermee een belofte uitgevoerd.
  Ik ben blij met het resultaat waar de lto zich hard voor heeft ingezet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.