Home

Achtergrond

Gasprijs blijft naar verwachting stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is op weekbasis licht gestegen van 88 naar 88,80 dollar (€ 64,80).

Op de termijnmarkt in New York is de olieprijs echter dalende. De oorzaak lijkt vooral te liggen in de gedaalde waarde van de euro ten opzichte van de dollar, waarin aardolie normaliter verrekend wordt.

Of de daling van de euro lang aanhoudt hangt af van Brussel. Onder investeerders is onrust ontstaan over de schuldpositie van Ierland.

De olieprijs wordt tevens in toom gehouden door het bericht dat China, na de VS de grootste consument van energie, maatregelen voorbereidt de economische groei af te remmen.

De gasprijs voor levering in 2011 ligt op de termijnmarkt rond de 19,5 cent per kuub. Voor een jaar later wordt bijna een cent meer betaald. Het verschil met de spotmarkt is op de korte termijn gedaald onder de 0,3 cent.

Voor de langere termijn is het verschil 0,4 cent. Het verschil is opmerkelijk: normaliter liggen prijzen op de termijnmarkt veel hoger dan op de spotmarkt, omdat kopers en verkopers voor de langere termijn risico’s vastleggen.

De gasprijs voor de tuinbouw verandert vooralsnog volgens verwachting niet, omdat veel telers een lagere prijs in december verwachten.

De elektriciteitsprijzen zijn net als een week eerder gedaald. Voor de APX basislast wordt circa 46 euro per mWh betaald, tegen 50 euro een week eerder. Er is meer productiecapaciteit, en dan met name windenergie, beschikbaar.

Analisten verwachten overwegend een zijwaartse beweging. Vanwege dalende temperaturen neemt de vraag naar energie toe, wat meer windkracht en dus productiecapaciteit vermoedelijk compenseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.