Home

Achtergrond

GGD en VNG: lering trekken uit de resultaten

GGD Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stellen dat "het belang van de volksgezondheid nooit meer ter discussie mag worden gesteld ten opzichte van het dierenwelzijn en economisch belang."

"Nu is het moment om lering te trekken uit de resultaten en concrete maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen", aldus de organisaties. "Naast Q-koorts zijn er ook andere zoönosen die een gevaar vormen. Daar moet de overheid nu al op anticiperen."

Zij vinden aandacht voor de lokale verantwoordelijkheden en processen onmisbaar. De bestrijding van de Q koorts is volgens de Wet Publieke Gezondheid een verantwoordelijkheid van de burgemeesters. Toch vindt de VNG dat de bestrijding bij een epidemie als de Q-koorts de verantwoordelijkheid op nationaal niveau dient te liggen en niet op gemeentelijke- of provinciale niveau.

Er moet ook een aanpassing van de wetgeving komen voor lokale en provinciale overheden bij de vergunningverlening voor megastallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.