Home

Achtergrond 209 x bekeken

GD signaleert toename klebsiella-bacterie

Het aantal besmettingen van de klebsiella-bacterie neemt de laatste weken toe.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De dienst leidt de toename vooral af uit de toename van het aantal tankmelkuitslagen. Ook wordt de GD veel vaker gebeld over de klebsiella-bacterie. Exacte cijfers heeft de dienst nog niet beschikbaar.

De klebsiella-bacterie kan een ernstige vorm van uierontsteking veroorzaken, die in eerste instantie lijkt op een E. coli-infectie. Een klebsiella-mastitis vraagt echter een geheel andere aanpak. Bij een verdenking is het belangrijk om eerst bacteriologisch onderzoek te doen in de melkmonsters en dan gerichte maatregelen te nemen. Volgens de GD kunnen de spenen van de koeien besmet worden via verontreinigd strooisel. Bij warm en vochtig weer neemt de groei van de bacterie sterk toe en dat kan leiden tot meerdere mastitisgevallen per bedrijf. Besmette dieren hebben te kampen met hoge koorts (41 graden), een sterk gezwollen kwartier, doorzichtige, gele melk en de dieren zijn vaak ernstig ziek. Er kan sterfte optreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.