Home

Achtergrond 3 reacties

GD: importeren schapen en geiten risico

De import van schapen en geiten uit het buitenland vormt een groot risico.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD ziet een toename van de ziekte Caseous lymfadenitis (CL) bij schapen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en leidt tot vergrote lymfeklieren. Bij schapen is dit, in tegenstelling tot bij geiten, niet goed te voelen omdat CL zich bij schapen voornamelijk inwendig ontwikkelt.

Volgens de GD is CL met de import van schapen in 2008 en 2009 Nederland binnengebracht. Bij gericht bloedonderzoek van importdieren en contactdieren kwamen CL-besmettingen aan het licht op een tiental bedrijven. De Adviescommissie Schapen en Geiten van het Productschap Vee en Vlees heeft daarop besloten om onderzoek te stimuleren door gedurende een jaar bloedonderzoek van risicodieren te faciliteren.

De meeste landen zijn volgens de GD niet CL-vrij. Wanneer geiten en schapen toch geïmporteerd worden adviseert de gezondheidsdienst om deze dieren bij aankomst te onderzoeken op CL en daarna langdurig in quarantaine te houden. Omdat de test voor schapen minder gevoelig is dan voor geiten, geldt voor schapen een herhalingsonderzoek na enkele maanden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schapenboer

  er zijn enkele handelaren in nederland die voor een paar euro eigen gewin de geiten en schapensector op grote kosten jagen.

 • no-profile-image

  jan

  beste Deinse,
  Het is geen bangmakerij, ik heb zelf CL onder mijn geitenstapel gehad en het is een extreem besmettelijke ziekte en bij geiten in ieder geval erg vies! dat is het laatste wat je wil dat de consument ziet.
  Eraf komen kan feitelijk alleen door te ruimen. Ik zou je deuren maar gesloten houden.

  grt,
  Ajan.

 • no-profile-image

  van deinse

  Vertel er dan ook gelijk maar bij dat het hier om suffolks gaat in plaats van iedereen bang te maken!

Of registreer je om te kunnen reageren.