Home

Achtergrond 8 reacties

Franse veehouders krijgen hogere prijs

Franse veehouders krijgen gemiddeld 70 euro meer voor hun dieren.

De prijs voor vleeskoeien gaat omhoog met vijf cent per kilo, die voor melkkoeien met twee cent per kilo. In ruil voor die afspraak geven demonstrerende veehouders de blokkades bij de slachthuizen van vleesconcern Bigard op.

De prijsverhoging is gisteren na urenlange onderhandelingen onder leiding van een door minister Le Maire van landbouw aangestelde bemiddelaar afgesproken tussen de Fédération nationale bovine en de organisatie van vleesbedrijven SNIV. Veehouders hielden al sinds zondag de meeste abattoirs van Bigard, het grootste vleesbedrijf van Frankrijk, bezet om een hogere prijs voor hun vee te bewerkstelligen. Ze zullen die blokkades vandaag opruimen mits Bigard toezegt geen verdere maatregelen tegen demonstrerende boeren te nemen.

Voorzitter Pierre Chevalier van de FNB is redelijk tevreden maar noemt dit toch pas "een eerste stap op weg naar een prijsverhoging die uiteindelijk op 60 cent per kilo uit zou moeten komen". Hij is wel blij dat "met deze afspraken in ieder geval een eind is gekomen aan de voortdurende verlaging van de veeprijzen". Op technisch gebied is verder afgesproken dat er in de slachthuizen van Bigard, goed voor 43 procent van het totale Franse volume, modernere machines voor de classificatie van de karkassen komen.

Zie ook: Acties bij grootste Franse vleesbedrijf

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ze hebben daar wel zware koeien, 1400kg geslacht gewicht is wel heel zwaar. En melkkoeien worden nog zwaarder want voor 2 cent moet een koe al 3500 kg wegen???

 • no-profile-image

  Wim

  Veehouder normandie,mensen met een redenatie als u zijn de ondergang voor de Europeese veehouderij.
  Veehouderij fabrieken zijn niet meer over te nemen door een rechts persoon worden opgekocht door banken beleggers etc,met alle gevolgen van dien.
  Kijk naar het heden maar leer van het verleden.
  Franse boeren zijn een voorbeeld voor alle EU boeren.

 • no-profile-image

  Demeter

  Die fransen zijn zo gek niet. 's-morgens uitslapen, wijntje tussen de middag en op tijd met pensioen. Mag van mij hier direkt. Als er voor gestaakt moet worden ben ik direkt bereid om in Beetsterzwaag weer te verschijnen met mijn trekker bij de golfbaan. Dat waren nog eens tijden.

 • no-profile-image

  Melkveehouder die boer wenst te blijven.

  Volledig akkoord met Wim en Piet.
  Die Franse boer is inderdaad zo gek niet.
  Moesten alle boeren in Europa zo reageren, zouden wij een welvarende boerenstand overhouden, boeren die geen kopzorgen moeten maken om alle miljoenen af te lossen bij de banken.Ja veehouder uit Normandie, groot , groter, grootst is niet hetzelfde als gelukkig, gelukkiger, gelukkigst of rijk, rijker en rijkst.
  Er zijn boeren die niet meer met 2 benen op de grond staan.............en te grootse gedachten hebben en die nog uitvoeren zonder nadenken.
  Een moderne boer moet een ondernemer zijn die tracht mee te zijn met zijn tijd, maar die geen hals over kop investeringen doet om maar de grootste te zijn.

 • no-profile-image

  gert

  nu de melkprijs nog

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ach @Veehouder uit Normandie, zet uw nederlandse pet eens af!!!... Als wij met 50 zoogkoeien of 35 melkkoeien ons brood kunnen verdienen, waarom niet???... Bovendien deel ik de mening van Willem uit Salland ook!!!...

 • no-profile-image

  casev

  zoek dan ook ff uit of de prijzen daar gemiddeld hoger of lager dan NL liggen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Franse boeren en hun organisaties willen dat de bedrijven klein blijven en dat er dus veel boeren zijn. Hierdoor is de kostprijs voor vlees, maar ook voor melk, hoger dan in de andere Europese landen. Om toch in leven te blijven hebben de Fransen een onaangename karaktertrek om hardhandig actie te voeren. Vaak wordt er gewonnen en dat geeft weer energie om het vaker toe te passen. Het geeft wel aan dat de politiek veranderd moet worden naar grotere bedrijven maar daar willen ze niet aan. Het is nl ongeloofelijk dat men verwacht dat je kunt bestaan met 50 zoogkoeien, 250.000 ltr melk of 150 zeugen. Er moet duidelijk een verandering komen; dit beleid is failliet.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.