Home

Achtergrond

Franse tomaat 'rood van genoegen'

De Franse tomaat is 'rood van genoegen' na een alleszins gunstig verlopen seizoen.

Hogere prijzen hebben het lage volume meer dan gecompenseerd en de tomatentelers kunnen na twee slechte jaren nu rekenen op een toename van hun omzet.

Dat schrijft de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. Volgens de dienst is de vraag naar tomaten mede door de goede zomer steeds op een hoog niveau gebleven terwijl de concurrentie ‘discreet’ was. Dat laatste geldt dan zowel voor de aanvoer uit andere landen als voor tomaten uit eigen tuin die dit jaar duidelijk minder hebben opgebracht dan in vorige seizoenen.

De Franse tomatenoogst is dit jaar uitgekomen op 542.000 ton, dat is ruim zes procent minder dan vorig jaar. Het areaal liep met zeven procent terug naar 2.200 hectare, waarbij vooral de vollegrondsteelt verder moest inleveren. Ongeveer de helft van dat areaal is in het zuid-westen van Frankrijk te vinden. Frankrijk neemt met die productie slechts 5 procent van de totale tomatenoogst in de EU voor haar rekening, vrijwel evenveel als ons land.

Of registreer je om te kunnen reageren.