Home

Achtergrond

'Financiering voor tuinders plots fors duurder'

De financieringslasten voor tuinbouwbedrijven is recent fors omhoog gegaan.

Dat blijkt uit een enquête van belangenbehartiger LTO Glaskracht Nederland. Volgens Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten worden door meer dan 50 procent van de ondervraagde tuinders effectieve rentepercentages genoemd van 5 tot 9 procent, wat enkele procenten meer is als gewoon. ”In feite remmen de banken hiermee het herstel voor een deel af”, aldus Van Ruiten. Er wordt volgens hem met name minder geïnvesteerd in innovatie en duurzaamheid.

Directeur tuinbouw Dick Oosthoek van de Rabobank noemt geen percentages maar ziet wel meer bijfinancieringen waarop vanwege het hogere risico een opslag zit. Daar komt volgens hem bij dat nu meer tuinbouwbedrijven genoodzaakt zijn oogstfinancieringen af te sluiten waarvoor ook hogere rentepercentages gelden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.