Home

Achtergrond 416 x bekeken 9 reacties

Family Farmers start concept vleesvarkens

Family Farmers start per 1 januari met een een nieuw concept voor de vleesvarkenshouderij.

Het concept krijgt de naam Pro Farmers. Dit heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. Het nieuwe concept Pro Farmers gaat werken volgens het bedrijfs all in all out-systeem. Family Farmers wil met dit concept tegemoet komen aan de vraag in de markt om op vleesvarkensbedrijven te gaan werken met het bedrijfs all in all out systeem. De verwachting is dat het systeem zal leiden tot een lager antibioticaverbruik, lagere uitval, betere voerconversie en hogere groei.

Het nieuwe project gaat op 1 januari van start en wordt getrokken door Erik van der Hijden. Hij stapt over van Abab naar Family Farmers.

Het afleveren van grote groepen varkens op één moment draagt prijsrisico’s in zich. FamilyFarmers wil dit ondervangen door de deelnemers aan het Pro Farmers concept als één bedrijf te zien. alle varkensleveringen worden gemiddeld en de vleesvarkenshouders krijgen een gemiddelde prijs uitbetaald. Daardoor maakt het niet zo veel meer uit in welke week de varkenshouders leveren.

FamilyFarmers gaat de biggen leveren van de eigen zeugenbedrijven die al bij FamilyFarmers meedraaien. De biggen worden geleverd tegen een marktconforme prijs die met de markt mee fluctueert. Ook hier gaat FamilyFarmers uit van een gemiddelde prijs over het jaar, zodat het voor de vleesvarkenshouders niet uitmaakt wanneer ze biggen kopen.

Voor de aangesloten zeugenhouders die bij FamilyFarmers werken volgens het Vast concept, waarbij ze de dieren in eigendom hebben gegeven aan FamilyFarmers verandert er wel veel en leveren tegen een vaste prijs, verandert er wel veel. Het vast concept verdwijnt. "We gaan met elke individuele zeugenhouder in gesprek en doen een voorstel", meldt Leon Knoops van Family Farmers. De zeugenhouders zullen over moeten stappen op een Variabel contract, waarbij de dieren weer in eigendom zijn van de zeugenhouder.

De zeugenbedrijven zijn al omgeschakeld op een meerwekensysteem, om zo in staat te zijn grote koppels gezonde biggen te leveren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fam

  waarom rageren de bedrijven, niet die er mee temaken, dat is niet normaal van dit verhaal.

 • no-profile-image

  schurkenstaat

  Ik zag in dit concept twee opvallende worden voorbij komen: 1 minder antibiotica en 2. gezondere biggen.
  Hoezo minder? en hoezo gezonder?
  Wie cotroleerd dat? Laat mij niet lachen.
  Nog steeds lokt de huidige veehouder schap NL een multiresistentie op voor de werking van antibiotica. Om nog maar te zwijgen wat er verder nog steeds wordt gerotzooid met groeihormonen etc. Helaas geld dit voor vrijwel de gehele vleesindustrie.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Destijds veelbelovend gestart , mooie beloften gedaan. Welnu heeft de zeugenhouder de keus , gedwongen overstappen naar het nieuwe concept of oprotten.
  Er wordt er maar 1 beter van en dat is diegene die het ontwerpt.
  Het is overal het zelfde liedje , wie het dichts bij het vuur zit , warmt zich het beste.

 • no-profile-image

  we wachten

  is er al wat meer bekend omtrent, het family verhaal, drama. we weten nog van niets, over een voorstel.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  een contract gold toch voor min 5 jaar
  of kampt familyfarmers met een liqiditeits
  probleem bij veel varkenshouders is dat zo als ik dan goed reken moeten hun dat helemaal hebben ze betaalden toch 25 euro per afgeleverd vleesvarken en 17,50 per afgeleverde big

 • no-profile-image

  Logica

  Het gros van deze bedrijven is door ABN-AMRO naar Family Farmers gestuurd en niet uit weelde. Nu dezelfde ABN-AMRO problemen krijgt met Family Farmers moet het geld terug komen wat in varkensstapels gestoken is. Dit draait maar op één ding uit en dat kan iedereen wel raden. Wel knap om een uiterst negatief bericht aan te vangen met een positieve droom. Dat komt rechtstreeks uit les 1 van LOI marketing.

 • no-profile-image

  voer voor de

  phoeh phoeh. de vertegenwoordigers zullen het wel druk hebben... ben benieuwd hoeveel zeugenhouders ze over gaan houden die nu op concept 'vast' zitten. dit is natuurlijk kaasje voor de concurrentie.

 • no-profile-image

  pech

  de zeugenhouders kunnen beter de zeugen niet terug kopen, over enkele maanden zijn ze voor de slachtprijs te koop, want wie wil anders nog de zeugen voeren voor de family farmers. die wordt toch een moeilijk verhaal.

 • no-profile-image

  boer

  Ofwel weg zekerheid, weg garanties voor de vermeerderaar bij Family Farmers. En dat was nu juist voor veel risicomijdende vermeerderaars HET argument om aan het Family Farmers concept mee te doen. Wat zijn vanaf nu dan de voordelen voor de vermeerderaar?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.