Home

Achtergrond 258 x bekeken

FAO: wereldmarkt groente en fruit groeit gestaag

Wereldwijd is in 2010 voor 141 miljard euro (191 miljard dollar) aan groente en fruit geïmporteerd.

Daar mee geven landen 18,4 miljard euro (25 miljard dollar) meer uit aan groente en fruit dan in 2009. Dat meldt wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN, in een rapport over patronen op de voedingsmarkt.

De importwaarde van groente en fruit groeit in euro’s harder dan die van andere voedingscategorieën als graan, zuivel of vlees. De wereldmarkt voor groente en fruit is met name gegroeid in ontwikkelde landen. Die gaven in 2010 151 miljard dollar uit aan groente en fruit, 20 miljard meer dan een jaar eerder. Ontwikkelingslanden besteedden iets meer dan 40 miljard dollar, 5 miljard meer dan een jaar eerder.

De groei is volgens de FAO het gevolg van voorzichtig economisch herstel in rijke landen, en sterke groei in opkomende economieën als India, Rusland en China. Ze importeren toenemend (bewerkte) vruchten van verre bestemmingen als Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië maar in beperkte mate ook Europa. De Rabobank noemt de consumptie van groente en fruit in de EU stabiel.

De FAO verwacht voor 2011 opnieuw een gestage groei, maar benadrukt dat economische ontwikkelingen nog hoogst onzeker zijn. Met name de ontwikkeling van de dollarwaarde kan invloed hebben.

De Amerikaanse centrale bank maakte onlangs bekend circa 600 miljard dollar in de economie te pompen, wat druk zet op de waarde van de dollar. Daarmee kan de Amerikaanse import van groente en fruit als ook de import van landen die hun munt hebben gekoppeld aan de dollar (China, Canada) afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.