Home

Achtergrond 204 x bekeken

FAO-voedselprijsindex naar hoogste niveau 27 maanden

Voedselprijzen liggen wereldwijd op het hoogste niveau in 27 maanden.

Dat blijkt uit de prijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. De prijs voor granen ligt op het hoogste niveau sinds 2008, en de prijs voor suiker op het hoogse niveau sinds februari. Volgens de FAO dreigen nog geen noodsituaties.

De prijs van vlees en zuivelproducten is volgens de index slechts licht gestegen in de laatste maanden. De prijs voor granen en suiker is gestegen door respectievelijk een door droogte mislukte graanoogst in Rusland en wereldwijd slinkende voorraden. Voor beiden geldt dat de waardedaling van de dollar de vraag doet toenemen.

De prijsniveaus bereiken die van 2007/2008, toen in de Derde Wereld protesten uitbraken omdat men het voedsel niet langer kon betalen. Volgens Abdolreza Abbassian van de FAO is er nu nog geen reden tot paniek, vooral omdat de rijstmarkt in balans blijft. Problematisch is wel dat in het seizoen 2010/2011 het aanbod tarwe wederom beperkt lijkt. Rusland zaait fors minder in dan normaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.