Home

Achtergrond 1 reactie

FAO: suikervoorraad groeit

De suikerproductie is dit seizoen groter dan het verbruik.

Het is voor het eerst sinds seizoen 2007/2008 dat de wereldwijde suikervoorraden weer groeien.

Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO produceert de wereld dit seizoen 168,8 miljoen ton suiker. Dat is bijna 8 procent meer dan in 2009/2010. “Maar de productie kan nog tegen vallen naar mate het seizoen vordert”, schrijft de FAO in de Food Outlook.

De FAO schrijft de productiestijging toe aan de hoge suikerprijzen. "Daardoor wordt wereldwijd meer suiker geproduceerd. Maar het verbruik stijgt ook, met ruim 2 procent. Vooral in landen met een groeiende economie is steeds meer suiker nodig. Hierdoor blijven de suikerprijzen de komende maanden op een relatief hoog niveau."

De suikerprijzen op de termijnmarkten in Londen en New York bereikten op 9 november het hoogste niveau in 29 jaar. Daarna zakten de prijzen voortdurend, vooral nadat de Europese Commissie had aangekondigd om te overwegen het exportquotum met 350.000 ton te vergroten naar 1 miljoen ton suiker.

De International Sugar Organisation (ISO) gaat uit van een wereldproductie van 173,5 miljoen ton suiker in het volgende seizoen 2010/2011/. Dat lukt alleen als het groeiseizoen leidt tot gemiddelde opbrengsten. Ook volgend seizoen is de productie groter dan het verbruik. De ISO verwacht dat Brazilië iets meer suiker gaat produceren. In India blijft de productie gelijk. Rusland gaat veel meer suiker produceren nadat de bietenoogst dit jaar is gedecimeerd als gevolg van langdurige droogte. De ISO verwacht dat het verbruik in 2011/2012 met 2 procent groeit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    down under

    ach de boerkes dreigen te veel te gaan verdienen en daardoor een te grootte macht te krijgen, immers als men een buffer opgebouwd heeft kan men drijgen met een jaar niets te produceren. Snel een rapportje uitbrengen dat we naar een overschot drijgen te gaan, de hedge'ers stappen alweer uit de suikerhandel, en zakt de wereldhandelsprijs weer richting het niveau waarvoor men weer moet ploeteren (als producent) om een borterham te kunnen beleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.