Home

Achtergrond 189 x bekeken

FAO: onzekere maar beheersbare voedselmarkt

De ontwikkelingen op de voedselmarkt blijven op de korte termijn onzeker, maar beheersbaar.

Dat zegt Abdolreza Abbassian, econoom van de wereldvoedselorganisatie FAO bij de presentatie van de halfjaarlijkse Food Outlook.

Met name de droogte in Rusland heeft de marktsituatie voor de granen sterk beïnvloed. De beperkingen van de uitvoer van granen door de Oekraïne en Rusland heeft een forse impact op de prijzen. Mogelijk is er ook sprake van prijsstijgingen door speculatie, maar bewijzen daarvoor heeft de FAO niet, zei Hafez Ghanem, assisistent directeur-generaal van de FAO.

Hoewel op dit moment sprake is van prijsstijgingen die lijken op de situatie in 2007 en 2008, is er toch een belangrijk verschil, zeggen de FAO-economen. De voedselcrisis van twee jaar geleden begon met een situatie waarbij de voorraden klein waren. Dat is nu anders. Maar de ontwikkelingen voor het komende jaar zijn afhankelijk van de reactie van boeren op de huidige marktsituatie. De FAO verwacht dat door de hogere prijzen het aanbod volgend jaar weer zal toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.