Home

Achtergrond

Extremisten belagen offerfeest Athene

De Griekse politie heeft vandaag ultrarechtse nationalisten en racisten met behulp van traangas uiteengejaagd, toen die een feestelijke bijeenkomst van islamieten kwamen verstoren.

Athene is de enige hoofdstad in de Europese Unie die geen moskee heeft. Daarom heeft een aantal van de naar schatting 300.000 moslims in de Griekse hoofdstad en omgeving het islamitische offerfeest in de open lucht gevierd.

Onder meer op het centraal gelegen Attikaplein probeerden groepjes belagers met geschreeuw en harde muziek de bijeenkomst te verstoren. Ook omwonenden zetten 'heavy metal' muziek op en wierpen eieren naar de samengeschoolde gelovigen op het plein.

De politie had zich uit voorzorg al vroeg op vandaag op elf plaatsen in de metropool van meer dan vier miljoen inwoners opgesteld om snel ordeverstoringen te kunnen bezweren. Op een plein voor de universiteit van de stad en op het centrale Sindagma kwamen duizenden islamieten bijeen. Die bijeenkomsten verliepen zonder incidenten.

De bouw van een moskee is door de Griekse autoriteiten telkens weer uitgesteld. De voorzitter van een vereniging van in Griekenland levende islamieten, Naim Elgantur, klaagde dat er daarom 150 illegale moskeeën zijn, de meeste kleine kelderruimtes van enkele vierkante meters groot.

Vreemdelingenhaat en racisme duiken sinds het afgelopen jaar steeds vaker op in het door een ernstige economische crisis en door een stroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zuidelijk Azië zwaar beproefde land. De toestand in de dichtbevolkte stad Athene is door de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen eerder als "een humanitaire crisis'' omschreven. De organisatie pleitte daarbij voor regulering van de verblijfstatus van de vele illegalen.

Een fel tegenstander daarvan is de neonazi Nikolaos Michaloliakos. Hij werd afgelopen zondag als eerste lid van de extremistische Chrysi Avyi (Gouden Dageraad) tot gemeenteraadslid van Athene gekozen. Maandagavond betoogde Michaloliakos op het Attikaplein tegen het gebruik van Atheense pleinen voor gebedsbijeenkomsten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.