Home

Achtergrond

Extra prei oogsten voor de verwachte vorst

Preiteler Ton Vergeldt uit het Limburgse Tienray oogst een paar extra rijen prei.

Preiteler Ton Vergeldt uit het Limburgse Tienray oogst een paar extra rijen prei. ”Ik wil in elk geval de vorstperiode doorkomen, zodat ik dan kan blijven leveren”, zegt hij. De geoogste prei gaat in bewaring en wordt geleverd aan veiling Zon. Vergeldt is redelijk tevreden over de kwaliteit van de prei. Foto Gé Hirdes

Voor de vogels is het jammer dat fruitteler Carlo van Sterkenburg in het Gelderse Culemborg de laatste appels oogst. Vogels konden zich nog tegoed doen aan het fruit. Van Sterkenburg had nog geen tijd om de appels uit de hoogstamboomgaard uit 1936 te oogsten. Hij verzamelt de resterende appels in oude veilingkisten van veilingen. De appels gaan in de appelmoes. Foto William Hoogteyling

Chauffeur Robert Zanting van Agrifirm lost ruim 30 ton varkensvoer bij Erno van de Aker in het Groningse Oostwold. Zanting reed als een van de eersten binnen het bedrijf in een bulkwagen die gespoten is in de nieuwe huisstijl van de fusiecoöperatie. De wagen werd in deze kleuren afgeleverd in juli van dit jaar. Volgens Zanting reageren de boeren in zijn werkgebied heel wisselend op alle veranderingen bij coöperatie Agrifirm. ”Er zijn er die het niet veel uitmaakt, anderen zijn uitgesproken positief of negatief.” Foto Koos van der Spek

Paprikateler Jaap Vink in het Friese Beetgum gebruikt in zijn kas energie uit houtsnippers. De warmte en CO2 die bij de verbranding van de houtsnippers vrijkomen gebruikt de paprikateler voor de teelt, terwijl de geproduceerde (groene) stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Zodoende bespaart de teler de inkoop van circa 4 miljoen kuub aardgas (prijs nu 20 tot 22 cent per kuub). De aardgaskosten dempen het resultaat en zijn bovendien onbetrouwbaar, aldus Vink. De installatie kostte circa 8 miljoen euro. Foto Alex de Haan

De Oldambtster akkerbouwers Leen en zoon Kees Hamster hakselen en ploegen het laatste graanperceel. ”Door de weersomstandigheden werd dit perceel laat gedorst. Met 2,5 hectare is het vrij klein en in combinatie met de ongunstige ligging inefficiënt. We zagen nu pas kans dit perceel onder handen te nemen.” Binnen een dag was de klus geklaard. Volgend jaar komt hier opnieuw tarwe. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.