Home

Achtergrond 277 x bekeken

Extra beraad over toekomst Europese landbouw

Over de toekomst van het Europees landbouwbeleid wil EU-commissievoorzitter Barroso volgende week een diepgaander overleg binnen de Europese Commissie dan was voorzien.

Dat verneemt Boerderij van EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos via een woordvoerder. Barroso belegt volgende week donderdag een extra vergadering van de Europese Commissie over Ciolos’ voorstellen voor veranderingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de periode na 2013. De voorstellen behelzen o.a. een nieuwe verdeling van de bedrijfstoeslagen voor boeren.

Gewoonlijk vergadert de Europese Commissie alleen op woensdagmorgen. Oorspronkelijk was voorzien dat Ciolos’ voorstellen (formeel een "mededeling") komende woensdag als hamerstuk zouden worden aangenomen en naar buiten gebracht. Dat gebeurt nu donderdag, onder voorwaarde dat de commissie het na uitvoerige discussie eens wordt over het concept van de landbouwcommissaris. Later die dag zal Ciolos zijn voornemens presenteren en toelichten in het Europees Parlement.

Volgens Ciolos’ woordvoerder vindt Barroso de voorgenomen veranderingen in het landbouwbeleid zó belangrijk en verstrekkend dat hij die in de Commissie grondig wil doorpraten. Daar is woensdagmorgen geen tijd voor. De extra vergadering zou niet betekenen dat er veel oppositie is tegen het document van de landbouwcommissaris.

Een dag later, vrijdag 19 november, komt Ciolos conform eerdere afspraken naar Nederland om over zijn voornemens te spreken. Hij houdt een toespraak op een congres van het NAJK in Utrecht, bezoekt een boerderij in Woerden en een proefbedrijf in Zegveld. Hij spreekt met staatssecretaris Henk Bleker van ELI en met LTO-bestuurders. Volgens Ciolos’ woordvoerder brengt de onvoorziene commissiediscussie zijn bezoek aan Nederland niet in gevaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.