Home

Achtergrond

Export wapens blijft toenemen

Nederland exporteerde vorig jaar voor 1,41 miljard euro aan wapens.

Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van 2008. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Campagne tegen de Wapenhandel (CtW) dat dinsdag verscheen. Volgens de organisatie gaan veel van die wapens naar omstreden gebieden en dictaturen en moet de overheid terughoudender optreden bij het toekennen van wapenexportvergunningen.

"Hoewel het Nederlandse wapenexportbeleid een kritische blik op de mensenrechtensituatie en interne en regionale spanningen in het land van bestemming vereist, is dat geen beletsel voor verkopen aan duidelijk problematische bestemmingen als Egypte, Jemen, Pakistan en Saoedi-Arabië'', zo stelt CtW.

Volgens de organisatie is daarom het de hoogste tijd dat Nederland veel terughoudender optreedt bij het toekennen van vergunningen voor de uitvoer van wapens. "In tegenspraak met de geest van het beleid gaan nog altijd grote hoeveelheden wapens naar dictaturen, conflictgebieden en ontwikkelingslanden", aldus een woordvoerder.

Zo werden er volgens de organisatie onder meer zes tweedehands F-16 gevechtsvliegtuigen aan Jordanië verkocht, zou Pakistan voor bijna 9 miljoen euro aan ICT-systemen voor marineboten en patrouillevliegtuigen hebben besteld en krijgt Jemen de beschikking over onderdelen voor militaire voertuigen ter waarde van ruim 2 miljoen euro.

Volgens CtW is Marokko, dat voor 555 miljoen euro drie oorlogsschepen kocht, de belangrijkste bestemming. Andere grote afnemers zijn de volgens de organisatie de VS (178 miljoen), Duitsland (149 miljoen), Canada (85 miljoen) en Turkije (66 miljoen).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.