Home

Achtergrond 292 x bekeken

Export pluimveevlees EU groeit ruim 23 procent

De Europese export van pluimveevlees is tot en met september 23,5 procent groter dan over dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de jongste exportgegevens die de Europese Commissie heeft bekendgemaakt. In totaal ging tot en met september 897.517 ton pluimveevlees de grenzen van lidstaten van de Europese Unie over. Rusland is de grootste afnemer. Het land koopt 20,7 procent van de totale exporten van de EU. Dat is 185.470 ton. Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een afzetgroei naar Rusland van 25 procent.

Rusland heeft dit jaar lange tijd een importverbod gehanteerd voor Amerikaans pluimveevlees, naar aanleiding van een geschil over de desinfectiemethoden die de Amerikanen toepassen. Kennelijk zijn Europese exporteurs er goed in geslaagd om in het ontstane gat te springen. De Russen zijn overigens bezig met een flinke uitbreiding van hun eigen productie. Het land wil zo snel mogelijk zelfvoorzienend worden voor pluimveevlees.

Hongkong neemt 103.459 ton pluimveevlees af van de EU. Dat is 11,5 procent van het totale Europese exportvolume en 85 procent meer dan een jaar geleden. De export naar Hongkong is de laatste paar jaar aan het groeien. De EU importeerde over de eerste negen maanden van dit jaar 12,3 procent minder pluimveevlees. Vooral de import van pluimveevlees uit Brazilië is kleiner. Dat land leverde 417.114 ton pluimveevlees. Dat is 16 procent minder dan een jaar geleden.

Brazilië is de grootste leverancier van de EU. Het land is goed voor 72,1 procent van de importen van de Europese Unie. Brazilië exporteert over de hele linie dit jaar duidelijk minder pluimveevlees. De import uit Thailand is wel gestegen. Thailand is de tweede leverancier van de EU en is goed voor 18,7 procent van de totale import. Thailand leverde 108.297 ton pluimveevlees aan de Europese Unie. De import uit Chili, de derde leverancier, is gedaald. Het land leverde 26.154 ton pluimveevlees en dat is 15 procent minder dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.