Home

Achtergrond 196 x bekeken

Explosie in kolenmijn Nieuw-Zeeland

Een kolenmijn in Nieuw-Zeeland is vrijdag getroffen door een explosie.

Volgens de Nieuw-Zeelandse politie worden 36 mijnwerkers vermist. De Pike River-mijn ligt bij de plaats Greymouth, in het noordwesten van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Aan het eind van de middag (lokale tijd) was er een stroomstoring in de kolenmijn, aldus de politie. Een elektricien ging vervolgens de mijn in om de oorzaak van de stroomuitval te achterhalen. De man zou toen een shovelchauffeur hebben gezien die van zijn voertuig was geblazen. Het is niet duidelijk hoe de bestuurder eraan toe is. Volgens Nieuw-Zeelandse media hebben twee mijnwerkers de mijn weten te verlaten.

De burgemeester van Greymouth, Tony Kokshoorn, heeft tegen Radio New Zealand gezegd dat de situatie ,,zeer ernstig’’ is.

Mijnrampen zijn zeldzaam in Nieuw-Zeeland. De meest recente ramp was in 1967, ook in de buurt van Greymouth. Negentien mijnwerkers kwamen toen om door een explosie. Ook de dodelijkste ramp die de Nieuw-Zeelandse mijnbouw ooit trof, gebeurde in die regio: in 1896 vielen 65 doden door een gasexplosie in de Brunner-mijn. Een ontploffing in 1879 in het uiterste zuiden van het land, bij de plaats Kaitangata, kostte aan 34 mensen het leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.