Home

Achtergrond 2 reacties

Evaluatie: CDA jaren onzichtbaar geweest

Het CDA is de afgelopen jaren onzichtbaar geweest. Alles was ondergeschikt aan het streven naar rust en stabiliteit. Het profiel van de partij bleef daardoor onduidelijk en grijs.

,,De partij kwam als politieke beweging tot stilstand'', stelt de commissie onder leiding van Léon Frissen, die de oorzaken van de recente verkiezingsnederlagen van het CDA heeft onderzocht. Vrijdagavond presenteerde zij haar conclusies.

Bij gebrek aan een onderscheidend profiel kwam de nadruk volgens de commissie in verkiezingscampagnes te veel te liggen op financieel-economische onderwerpen. Over maatschappelijk essentiële thema's als migratie en integratie werd te weinig en te laat gediscussieerd.

De Tweede Kamerfractie was de afgelopen jaren te veel een verlengstuk van het kabinet. ,,Allerlei conflicten in het kabinet moesten door de coalitiefracties onderling beredderd worden'', aldus Frissen. ,,Er was geen eigen kleur, geen eigen profiel.'' De partijvoorzitter bleek geen voet tussen de deur te krijgen bij de ervaren kabinetsleden.

Het rapport kraakt ook harde noten over het geringe vermogen bij het CDA om ,,maatschappelijke smaakmakers'' te rekruteren. Ook heeft de partij ,,zorgelijk weinig aandacht'' besteed aan het leiderschap in de toekomst. Dat werd duidelijk toen dit voorjaar na de val van het kabinet een nieuwe lijsttrekker moest worden aangewezen. Een nieuwe aanwijzing van Jan Peter Balkenende was ,,een verlegenheidskeuze''. De commissie stelt vast dat het partijbestuur heeft gefaald bij de voorziene wisseling van de wacht aan de top van de partij. ,,Hierdoor zijn talenten nodeloos verspeeld en mensen beschadigd.''

De commissie beveelt aan om de posities in de politieke leiding van de partij te maximeren op twee perioden van vier jaar. Dat geeft het partijbestuur volgens het rapport een legitieme rol om op het juiste moment in te grijpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Patrick, ik ben het helemaal met je eens, maar het gebrek aan dossierkennis speelt al jarenlang en in toenemende mate het hele parlement én nagenoeg alle bewindslieden parten. Inderdaad: Jankees de Jager is een zeldzame uitzondering en nog een goed luisteraar en een rechtschapen mens ook. Drie deugden die verder binnen het CDA volkomen ontbreken! De aanslag op onze Culturele - en Maatschappelijke Waarden tonen duidelijk aan waartoe volstrekt normloze machtspartijen als CDA en VVD in staat zijn. Zij plegen liever kaalslag op onze beschaving, dan een waarachtig te verantwoorden beleid te voeren. Nou ja: bij volgende verkiezingen verdwijnt het CDA. Daar kunnen Verhagen en Sterk gif op innemen!

 • no-profile-image

  Patrick

  Iedereen zag het behalve de CDA. Typisch toch? Nu is er dan een rapport en denkt de CDA dat ze er weer boven op zijn, en gaan zeer hard aan werken. Wel dat rapport bevat al een allesomvattende leugen. Eurlings was nooit gevraagd ipv dat ie niet wilde. Ik zag Mirjan Sterk bij Paul en Witteman even op haar nummer gezet worden door Joop van den Ende over waarom ze in 2010 even de cultuur omzeep help met haar partij. Bleker doet populaire uitspraken en beslissingen maar het is 3 keer niets. Kijk voor de grap eens een algemene commissie vergadering in de tweede kamer, ik heb er 2 gezien de laatste was nog erger als de eerste. Astma en Bleker als staatssecretaris, Koopman als Voorzitter.
  Koopman moet Bleker de antwoorden geven, zelf is Bleker niet instaat te antwoorden met eigen kennis, overzicht of inhoudt laat staan visie, wat een amateur. Zorg dat Bleker in de Tweede Kamer moet verschijnen en Astma ook, dan kunnen we zien wat voor vlees we in de kuip hebben. Laat Marianne Thieme en Femke Halsema en Rouvout en Pechthold deze staatssecretarissen maar eens onder druk zetten. Ik voorspel dat het een CDA afgang van je-welste wordt. Misschien aardige personen, maar zo beperkt in inzicht dat het een grote afgang zal worden. Laten ze lokaal maar een tennisvereniging besturen, dat lijkt me meer als voldoende. Ik ben zover dat ik liever een grotere PVV heb dan een CDA, de PVV kan ook wel iets inzicht gebruiken mar dat kan alleen maar groeien, maar der CDA is 10 keer niets, totaal hypocriet en griezelig als partij. De Jager is dan een uitzondering.
  De CDA komt vanzelf onder de 15.

Of registreer je om te kunnen reageren.