Home

Achtergrond 1 reactie

Europese elektriciteitsmarkt stap dichterbij

Door de koppeling van de Duitse, Luxemburgse en Scandinavische elektriciteitsnetten aan die van Nederland, België en Frankrijk ontstaat vanaf dinsdag 12 uur een grote Europese markt voor stroom.

Volgens netwerkbeheerder TenneT zorgt de koppeling ervoor dat de elektriciteitsvoorziening zekerder wordt en de prijzen concurrerender.
Nederland is Europees gezien een duur land voor stroom, door het ontstaan van een grotere markt, zouden de prijzen in Nederland omlaag kunnen gaan. "Nederland had een kleine markt met hoge prijzen, in Duitsland liggen die 10 tot 15 procent lager'', weet een woordvoerder van TenneT. "Hierdoor zullen de prijzen naar elkaar toe kruipen, wat voordelig is voor de Nederlandse consument.''

TenneT zou graag zien dat Nederland de Europese schakel voor elektriciteit wordt. Eerder dit jaar nam het bedrijf uit Arnhem met dat doel al het hoogspanningsnetwerk van E.ON in Duitsland over, waarmee TenneT over veertien verbindingen in het buitenland beschikt. De netbeheerder is verder bezig met nieuwe verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.

De energiemarkten van Nederland, België en Frankrijk zijn al sinds 2006 onderling verbonden. Volgens TenneT zijn de prijzen in de "gekoppelde'' landen grotendeels gelijk.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjeng

    prijzen omlaag: kan de staat de energiebelasting weer verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.