Home

Achtergrond

Europese Commissie beboet Air France-KLM

De Europese Commissie heeft vandaag de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM beboet wegens kartelvorming.

Air France moet ruim 182 miljoen euro betalen, KLM ruim 127 miljoen. Martinair, dat deel uitmaakt van de Air-France KLM-groep, krijgt ook een boete opgelegd. Het gaat om 29,5 miljoen euro. Negen andere luchtvaartbedrijven worden eveneens beboet, waaronder British Airways (ruim 104 miljoen), Cargolux (bijna 80 miljoen) en Singapore Airlines (ruim 74 miljoen). Het totale bedrag aan boetes bedraagt ruim 799 miljoen euro.

Dat heeft Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) meegedeeld. De elf luchtvaartmaatschappijen waren volgens hem betrokken bij een internationaal kartel. Ze maakten tussen 1999 en 2006 afspraken over hoe ze voor brandstof- en veiligheidstoeslagen te werk zouden gaan. Ook zagen ze erop toe dat er geen kortingen werden toegestaan.

Lufthansa en dochter Swiss International Air Lines deden ook mee in het kartel, maar kregen hun boete volledig kwijtgescholden, omdat ze de Europese Commissie informeerden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.