Home

Achtergrond 3 reacties

Europees geld voor beter dierenwelzijn

Boeren kunnen vanaf 1 januari subsidie krijgen als ze diervriendelijker te werk willen gaan.

Er komt 2 miljoen euro Europees geld voor twee regelingen die het dierenwelzijn verbeteren, zo maakte staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) vandaag bekend.

De ene regeling vergoedt extra kosten die boeren maken om te kunnen voldoen aan het certificaat dat aangeeft dat ze diervriendelijker produceren. Via de andere regeling kunnen boeren kosten die ze hebben gemaakt om het welzijn van kippen en varkens te verbeteren, gedeeltelijk terugvragen.

Bleker: "Het is ontzettend belangrijk dat ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en investeren in een duurzame veehouderij. Daarbij kan ik af en toe een handje helpen.'' De regelingen moeten helpen bij realiseren van het doel dat in 2023 alle veehouders produceren met respect voor mens, dier en milieu.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) hoopt via deze "steuntjes in de rug'' de productie van diervriendelijker vlees te stimuleren. In het convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten is afgesproken dat de omzet van diervriendelijk geproduceerde producten elk jaar met 15 procent moet stijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ikke

  goh, 2 miljoen, kun je toch weer mooi 2 a 3 bedrijven helpen om aanpassingen te doen... Maar ja wie het kleine niet eert...
  Het is al fijn dat in Den Haag ingezien wordt dat het niet enkel door de sector opgebracht kan worden, als de consument niet meebeweegt. Nadeel van die kleine budgetten is dat de adviesburo's er het beste mee zijn.

 • no-profile-image

  dier

  Nou, je hoeft niet meteen een nieuwe stal te bouwen om wat te verbeteren. Dieren afleiding bezorgen door speelgoed, bv. of extra stro of strobriketten , zodat ze wat te doen hebben. Hier is al zoveel onderzoek naar gedaan en er is vastgesteld, dat dit al tot dierwelzijnverbeteringen leidt. Hiervoor zijn deze vergoedingen bedoeld. Maar het is bij de boeren nooit genoeg, lijkt het wel. Van jullie kant hoor ik nooit ideeen.

 • no-profile-image

  dier

  O, en voor een beetje creativiteit uit jezelf, heb je geen adviesburo's nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.