Home

Achtergrond

Europees Parlement wil compromis begroting

Het Europees Parlement is bereid om met de lidstaten van de Europese Unie een akkoord te sluiten over een kleinere verhoging van de EU-begroting voor volgend jaar.

De regeringen moeten dan wel middelen vrijmaken om banen te scheppen. Dat stelde de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, vrijdag. Zijn aanbod tot een compromis volgt op het besluit van lidstaten vorige week om de stijging van de EU-begrotingen af te remmen.

Veel lidstaten, waaronder Nederland, wijzen op de forse nationale bezuinigingen en vinden het ongepast dat Europa wel meer wil uitgeven. Zij vinden dat de Europese begroting, die dit jaar zo'n 123 miljard euro bedraagt, voor 2011 maximaal met 2,91 procent mag stijgen.

Het Europees Parlement, dat een zwaardere stem heeft gekregen in het begrotingsdebat, wil echter een toename met 6,2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.