Home

Achtergrond 186 x bekeken

Euro onder druk door schulden Ierland

De waarde van de euro is deze week gedaald ten opzichte van de dollar en het pond.

De oorzaak ligt in een stokkende Spaanse economie en oplopende zorgen over de staatsschuld van Ierland. De euro is nu 1,37 dollar en 0,8491 pond waard, tegen bijna 1,50 dollar en 0,867 pond een week eerder. Het betreft het laagste niveau sinds 30 september.

De lagere waarde voor de euro geeft exporteurs wat meer lucht. Dat is relevant voor exporteurs op het Verenigd Koninkrijk. Het grootste Nederlandse exportvolume gaat echter naar Duitsland waarvoor concurrentie vanuit bijvoorbeeld Polen of Zuid-Amerika belangrijk is.

De druk op de euro houdt volgens analisten aan zolang onduidelijk is of Ierland gebruik moet maken van een Europees noodfonds van 750 miljoen euro.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, verklaarde tegenover journalisten dat de EU klaarstaat Ierland te helpen. Wat bedoeld was als een maning tot kalmte, werd echter door investeerders opgevat als een bevestiging dat de schuldencrisis groot is.

Leiders komen ondertussen voor een economische top bijeen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Er wordt gesproken over het afbreken van steun- of handelsbeperkende maatregelen die landen namen vanwege de economische crisis. Tevens staat het manipuleren van munteenheden hoog op de agenda. De VS beschuldigt China ervan de yuan bewust op een laag niveau te houden om de export te bevorderen.

Brazilië en andere opkomende economieën beschuldigen de VS van hetzelfde sinds de centrale bank besloot de geldkraan open te draaien. De Braziliaanse munt zou nu 40 procent overgewaardeerd zijn, wat de export van mais, soja en andere agrarische grondstoffen kan belemmeren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.