Home

Achtergrond

Euro gedaald door onzekerheid Portugal

De euro is door fiscale problemen in Ierland en Portugal op weekbasis gedaald ten opzichte de Amerikaanse dollar en het Britse pond.

Het geeft exporteurs wat respijt en geeft producenten in de Eurozone een concurrentievoordeel tegenover importproducten. Tevens maakt grondstoffen, van olie tot granen, voor importeurs uit de Eurozone duurder. Een verzwakkende euro is en blijft echter ook een symptoom van een verzwakkende Europese economie.

Een euro is nu 1,33 dollar waard tegen bijna 1,37 dollar vorige week. Een stijging van de euro naar de top van 2009, 1,60 dollar, lijkt sommige banken nu onwaarschijnlijk. Zo niet het toonaangevende Goldman Sachs. De zakenbank uit New York gelooft dat de euro de komende drie maanden gemiddeld 1,40 dollar waard zal zijn. Over zes maanden komt de koers volgens ramingen van Goldman Sachs uit tussen de 1,50 en 1,55 dollar.

De bank baseert de verwachtingen op een groot vertrouwen in de Europese Centrale Bank (ECB). Deze is volgens de bank goed toegerust om de fiscale problemen in de Eurozone op te lossen.

De Duitse centrale bankier Axel Weber ondersteunt deze verwachtingen door te stellen dat het Europese noodfonds voldoende geld in kas heeft niet alleen Ierland te redden, maar ook eventueel Portugal. Analisten van andere banken lijken het er echter in meerderheid over eens dat problemen in Spanje of Italië de euro als munteenheid definitie de das om doen.

De Griekse tragedie blijft ook op de achtergrond een rol spelen. De Griekse bezuinigingen ondermijnen mogelijk het groeipotentieel van de Griekse economie. Tegelijk maken nieuwe leningen van de ECB en het IMF volgens critici dat Griekenland straks aan rente alleen al meer dan 7 procent van het bruto binnenlands product kwijt raakt. Het vertrouwen van Goldman Sachs ten spijt lijkt dus onzekerheid troef.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.