Home

Achtergrond 327 x bekeken

Eucolait pleit voor scherpere keuzes GLB

De koepelorganisatie van de zuivelhandel Eucolait mist duidelijkheid in de vandaag gepresenteerde voorstellen betreffende het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Het goed functioneren van een gemeenschappelijke markt moet volgens de handel voorop staan, en daar is een duidelijk marktvisie voor nodig. Het voorstel van de Commissie om interventie alleen nog als vangnet te gebruiken, ziet Eucolait als een gemiste kans. Dit instrument zou ook gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van strategische voedselvoorraden, en voor het stabiliseren van de markt. Ook heeft de zuivelhandel zorgen wat betreft het in stand houden van een gelijk speelveld binnen Europa. Het voorstel van de Commissie om de mededingingsregels aan te passen ten behoeve van de producentenorganisaties kan dit volgens Eucolait in gevaar brengen. Hierdoor zou de concurrentie juist worden beperkt, wat niet in het belang is van het goed functioneren van de markt.

Om de handel in zuivelproducten te stimuleren zou de Commisie er volgens Eucolait goed aan doen om een eenduidig veterinair EU-beleid te voeren. Verschillende eisen die EU-landen nu hanteren zorgen voor verwarring bij handelspartners, en worden gebruikt voor het opwerpen van handelsbeperkingen. Eucolait is verbaasd dat er in de voorstellen niets terug te vinden is wat betreft export- en importtarieven.

Of registreer je om te kunnen reageren.