Home

Achtergrond 228 x bekeken

Essent mag wateruitlaat bouwen in Waddenzee

Essent mag een koelwateruitlaat bouwen in de Waddenzee. De Raad van State heeft in hoger beroep het bezwaar van de Waddenvereniging tegen de bouw ongegrond verklaard.

Dat meldt de Raad van State. De koelwateruitlaat, een onderdeel van de nieuwe elektriciteitscentrale die Essent in de Eemshaven in de provincie Groningen bouwt, wordt gebruikt om koud water uit de Waddenzee te pompen en warm water te lozen. De Waddenvereniging had aangevoerd dat er geen bouwvergunning was afgegeven voor deze uitlaat. De Raad van State bevestigde vandaag een eerdere uitspraak van de rechtbank in Groningen dat voor de uitlaat geen aparte bouwvergunning nodig is.

Directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging is teleurgesteld en spreekt van een belangrijke slag. "Het blijft ons verbazen dat er toch gebouwd mag worden in de Waddenzee.''

Essent reageert verheugd. "We hebben op alle punten gewonnen. We gaan verder met bouwen'', zegt een woordvoerder van de energieleverancier.

De kolencentrale van Essent, die ook stroom uit biomassa kan produceren, moet in 2013 klaar zijn en heeft een capaciteit van 1600 megawatt. Daarmee kan de centrale ongeveer twee miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.