Home

Achtergrond 425 x bekeken

Energiemarkten onzeker

Energiemarkten zijn door het onzekere economische herstel nimmer zo onzeker geweest als nu.

Dat zei voorzitter Nobuo Tanaka van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bij de presentatie van de World Energy Outlook. Volgens Tanaka moeten overheden vaart maken om de overgang naar duurzame energie te bespoedigen want met het huidige beleid worden doelstellingen gemist.

Tussen referentiejaar 2008 en 2035 groeit de vraag naar energie wereldwijd met 36 procent, aldus het rapport. Daarmee ligt het groeipercentage met 1,2 procent iets lager dan in de voorgaande periode van 27 jaar. Niet-hoogontwikkelde economieën nemen 93 procent van de groei voor hun rekening. China geldt als grootste groeier, en de opkomst van het land maakt samen met de volgens Tanaka woelige vaarwater van de economie dat prijsschokken waarschijnlijk zijn.

Volgens Tanaka is overheidsbeleid invloedrijker op de energiemarkten die van oudsher worden vormgegeven door een handvol conglomeraten. In 2009 treffen overheden voor 57 miljard dollar aan maatregelen ter bevordering van duurzame energie. In 2035 zal de steun 205 miljard dollar bedragen. Het zal volgens de IEA onvoldoende zijn de temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot 2 graden Celsius.

Omdat de Kopenhagen-bijeenkomst weinig ambitieuze doelstellingen heeft opgeleverd gaan de kosten om het doel nu alsnog te halen met 1 triljoen dollar (1000 miljard) omhoog, aldus de IEA. Gebeurt dit niet, dan stijgt de temperatuur op langere termijn met 3,5 graden. De gevolgen voor de wereldwijde landbouw zijn dan volgens de IEA veel ernstiger. "De technologie om de doelstelling te behalen is er", aldus Tanaka. “Nu is er nog behoefte aan een beleids-push.”

De olieprijs stijgt volgens het IEA van gemiddeld net 60 dollar per vat (159 liter) in 2009 naar 113 dollar in 2035.

Of registreer je om te kunnen reageren.