Home

Achtergrond 214 x bekeken 1 reactie

Eindhoven wil coffeeshops wiet laten telen

Burgemeester Rob van Gijzel wil de Eindhovense coffeeshops op termijn omvormen tot clubs die namens en voor hun klanten (leden) wiet telen.

Van Gijzel heeft dat vandaag gezegd bij de aankondiging van maatregelen voor een proef die transparantie bij coffeeshops moet verbeteren.

Justitie gedoogt op dit moment de teelt van vijf plantjes voor eigen gebruik. Burgemeester Van Gijzel meent dat coffeeshopclubs als collectief het recht hebben om namens de leden het veelvoud van die plantjes te kunnen telen en de opbrengst te verkopen.

Het idee van de burgemeester ligt in de lijn van het nieuwe kabinet om coffeeshops te veranderen in besloten clubs voor alleen meerderjarige Nederlanders, zegt de burgemeester.

Eindhoven is een van de tien gemeenten die meedoet aan verschillende proeven onder leiding van de rijksoverheid. Eindhoven ontvangt daarvoor bijna 650.000 subsidie. De proef in Eindhoven begint op zijn vroegst op 1 januari 2011 en concentreert zich als enige op de achterdeur en de criminele connecties van een 'stevig deel' van de Eindhovense coffeeshophouders.

De eerste maatregelen die de burgemeester woensdag voorstelde, zijn een verbod op contante betaling, de invoering van een pasjessysteem, aanbesteding van vergunningen aan ondernemers die goed gedrag kunnen aantonen en beperkte verkoop van maximaal drie gram aan jeugdige gebruikers.

In ruil voor de strengere eisen wil Eindhoven bij betrouwbare coffeeshops een handelsvoorraad van 1000 gram toestaan, twee keer meer dan nu is geregeld. De burgemeester wil over zijn plannen in overleg met het college van procureurs-generaal.

De gemeenteraad van Eindhoven vergadert op 23 november over het plan.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte was hier sprake van voorkennis,of toch gewoon de nederlandse handelsgeest? Wietplantage in boerderij provincie Friesland
  03 nov 2010 14:35  In een boerderij van de provincie Friesland is woensdagochtend een wietplantage met bijna drieduizend plantjes aangetroffen. Dat heeft de politie Friesland gemeld.

  De politie deed een inval in het gebouw, omdat omwonenden de zaak niet vertrouwden. Twee mannen zijn in verband met de plantage aangehouden. De kwekerij was waarschijnlijk al een half jaar actief. 03 nov 2010 14:50

  Reactie: Ongetwijfeld zitten hier jagers achter. die doen namelijk alles wat niet mag en niet deugt. JVf, jagertje????? De kans is wel heeeeeeeeeeeel groot.

  mvg jvf

Of registreer je om te kunnen reageren.