Home

Achtergrond 153 x bekeken

Einde van regering-Berlusconi nabij

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi vindt maandag op zijn bureau de ontslagbrief van de regeringsleden van de partij Toekomst en Vrijheid (FLI).

Dat heeft fractievoorzitter Italo Bocchino gemeld. FLI-leider Gianfranco Fini had vorige week gedreigd zijn minister en drie staatssecretarissen terug te trekken als Berlusconi zijn ontslag niet zou aanbieden. Berlusconi weigert op te stappen.

Een poging tot onderhandelen van coalitiepartner Umberto Bossi (Lega Nord) mislukte afgelopen woensdag. Fini wil alleen verder regeren met een andere premier en met de kleine christen-democratische partij UDC. Bossi blijft vooralsnog trouw aan Berlusconi.

President Giorgio Napolitano wees de regeringspartijen erop dat de begroting voor volgend jaar prioriteit heeft. Die wordt nu zo snel mogelijk aangenomen. Daarna kan de regeringscrisis worden ingezet. Verwacht wordt dat Napolitano de voorkeur geeft aan een interim-regering om een nieuwe kieswet aan te nemen. Zo'n regering kan rekenen op de steun van de linkse oppositie en van de aanhangers van Fini.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.