Home

Achtergrond

'Einde daling van gif op groente en fruit'

De jarenlange afname van gifresten op groente en fruit is tot stilstand gekomen.

Het aandeel groente en fruit met daarop resten van bestrijdingsmiddelen nam vorig jaar nauwelijks af. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Gifmeter van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Foodwatch.

Vorig jaar bevatte 7 procent van het groente en fruit zoveel gifresten dat de wettelijke normen werden overschreden. In 2008 was dat nog 5 procent. In negen van de tien gevallen ging het om producten van buiten Europa.

Uit het rapport blijkt dat de supermarkten van Super de Boer vorig jaar de schoonste producten in het schap hadden liggen. In 2008 waren die supers nog middenmoter. C1000, Albert Heijn en Plus kondigden onlangs aan zichzelf strengere normen op te leggen dan wettelijk vereist.

In een reactie zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat uit de meeste metingen door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt dat de gevonden residuen ver onder de toegestane wettelijke norm blijven. Het CBL vindt de drie organisaties de consument ten onrechte angst aanjagen.

De organisaties achter de Gifmeter zeggen zich te baseren op cijfers van de nVWA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.