Home

Achtergrond

Ei van Columbus is er niet

Weidegang is niet met eenvoudige middelen in de benen te houden.

Vorige week werd in Amsterdam in De Rode Hoed gedebatteerd over de melkveehouderij, meer specifiek over weidegang en opstallen. Gedebatteerd? Niet echt eigenlijk, want de drie sprekers, wetenschapper Cees van Bruchem, melkveehouder en ex-LTO- en -NMV-bestuurder Jan Cees Vogelaar en Sjoerd van de Wouw van de stichting Wakker Dier, waren het er goeddeels over eens dat weidegang onderdeel moet blijven van de bedrijfsvoering op melkveebedrijven. Van Bruchem pleit na wat plussen en minnen vóór weidegang.

Vogelaar is resoluter en noemt de weidende koe ‘het sterkste punt van de Nederlandse melkveehouderij’. Van hem mag de hele EU-hectarepremie ervoor worden ingezet om boeren te bewegen de koeien de wei in te sturen. Wat hem betreft geen halve maatregelen.
Van de Wouw van Wakker Dier vindt dat weidegang vanzelfsprekend moet zijn. De meerkosten zouden via slimmere marketing wel zijn terug te verdienen. Van de Wouw noemt weer het Sheba-kattenvoer, waarvoor de consument rond €12 per kilo neertelt.

Ondertussen groeit het aantal melkkoeien dat jaarrond wordt opgestald langzaam maar zeker. Melkveebedrijven worden groter, stallen beter en boeren rationeler. Tenzij de cent per liter, de meerkosten van weidegang, wordt vergoed, zullen meer koeien binnen blijven. Hoezeer de koe met haar vier poten en grote bek er ook voor is ingericht om zelf te grazen.

Waar het nu op aankomt is een vondst om ‘het sterkste punt van de Nederlandse melkveehouderij’ in de benen te houden. Een ei van Columbus gaat het niet worden, simpele remedies om de koe in de wei te houden zijn er niet. Het wordt eerder een combinatie van boeren verleiden met fabriekstoeslagen, misschien spelen met hectarepremie en van goede voorlichting over de mogelijkheden van weidegang ook op grotere bedrijven en robotbedrijven. En verder maar accepteren dat het jaarrond opstallen hoe dan ook toeneemt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.