Home

Achtergrond 198 x bekeken 2 reacties

'Eerlijker en groener GLB'

Het Europees landbouwbeleid (GLB) na 2013 moet eerlijker en groener zijn.

Landbouwgelden moeten eerlijker over de lidstaten worden verdeeld, en boeren die extra duurzaamheidsprestaties leveren daarvoor moeten worden beloond.

Dat is de kern van de voorstellen die EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos vandaag heeft gelanceerd. De voorstellen wijken weinig af van de plannen die vorige maand uitlekten.

Om te komen tot een evenwichtiger verdeling stapt Ciolos af van het principe dat inkomenstoeslagen gebaseerd zijn op in het verleden ontvangen steun; daarvoor in de plaats komt een soort basispremie, die per lidstaat of regio kan verschillen. Daarbovenop ontvangen boeren extra geld als zij doen aan zaken als permanente beweiding, wisselteelt of braaklegging. Andere optie is het uitbreiden van de randvoorwaarden voor EU-steun (cross compliance).

Over de hoogte van de toeslagen valt nog weinig te zeggen; die is afhankelijk van de discussie over de EU-begroting. Wel is duidelijk dat Oost-Europese boeren er gemiddeld op vooruit zullen gaan, ten koste van die in West-Europa. Ciolos: "We willen geen Europa van twee snelheden.” Ciolos wil bovendien een extra toeslag voor boeren in 'kwetsbare' gebieden, naast de bergboerenregeling". Ook kleine boeren kunnen, vanwege hun belang voor de leefbaarheid, op extra’s rekenen.

Het Europees Parlement reageert overwegend positief.Ciolos komt in juli met uitgewerkte plannen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob

  De plannen van commissaris Ciolos voor het toekomstige Europese landbouwbeleid zullen weinig veranderen aan het huidige landbouwsysteem. Vele organisaties in Europa , waaronder die van boeren, zijn kwaad daarover.

  Het pas opgerichte 'Platform Andere Landbouw' wil een heel ander landbouwsysteem, gebaseerd op de kernbegrippen regionalisering, voedselsoevereiniteit, marktregulering en gezonde bodem.
  Zie daarvoor haar "Verklaring van Utrecht" en een persbericht van 17 november op: http://www.supermacht.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=337&Itemid=1

  Meer informatie op de website http://www.aardeboerconsument.nl

 • no-profile-image

  a hamstra

  Boeren steunen voor meer natuur, is de finger op de verkeerde plek leggen Het zijn de uitbreidingen van dorpen en steden , industrie terreinen , die zorgen voor minder groen. Nu doet men net of het door boeren komt. Men wil doen voor komen dat door boeren op te voeden , te sturen en steunen. het (probleem) op te lossen is. Politieke boeren bedrog van de hoogste plank.

Of registreer je om te kunnen reageren.