Home

Achtergrond 161 x bekeken

Eerder al testpakketten uit Jemen onderschept

De Verenigde Staten hebben in september al verdachte pakketten uit Jemen onderschept, die vermoedelijk door het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) waren verstuurd.

Dat meldden Amerikaanse media maandag (lokale tijd). In de pakketten zaten geen explosieven, maar ze zijn mogelijk als test door AQAP verstuurd. De pakketjes bevatten destijds onder meer boeken, religieuze literatuur en een diskette. De testpakketjes werden verstuurd door iemand met banden met AQAP, aldus de Amerikaanse nieuwszender ABC die een anonieme regeringsbron uit de VS citeerde.

Vrijdag werden twee pakketbommen op weg naar Joodse instellingen in Chicago na een tip onderschept in Dubai en Engeland. Verschillende landen zoals Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland besloten daarna post en vracht via luchtverkeer uit Jemen te weren.

Londen heeft inmiddels ook een verbod op vrachtvluchten vanuit Somalië ingesteld, omdat er mogelijk contact geweest is tussen terroristen in Jemen en Somalië. Berlijn besloot ook passagiersvluchten uit Jemen te weren. De regering in Sanaa zei dit te betreuren en noemde dit een collectieve straf.

De 28-jarige Saudi Ibrahim Hassan al-Asiri is een van de hoofdverdachten in de zaak. Hij zou ook de onderbroekbom gemaakt hebben die een Nigeriaan vorig jaar op eerste kerstdag in een vliegtuig boven Detroit tot ontploffing probeerde te brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.