Home

Achtergrond 146 x bekeken

Economie Japan groeit harder dan verwacht

De Japanse economie is in het derde kwartaal van 2010 harder gegroeid dan verwacht.

Tussen juli en september bedroeg de groei 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met het vorige kwartaal groeide de economie met 0,9 procent. Dat heeft de Japanse overheid maandag naar buiten gebracht.

Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat de economie van Japan groeit. De groei in het derde kwartaal was sterker dan waarnemers hadden verwacht. Op voorhand werd rekening gehouden met een stijging van ongeveer 2,5 procent. Desondanks blijft de Japanse regering voorzichtig.

De Japanse economie werd vooral geholpen door stimuleringsmaatregelen van de overheid, die inmiddels zijn afgelopen. Mede daardoor voorzien veel economen dat de economie de komende twee kwartalen zal stagneren of zelfs krimpen. Daarnaast staat de export onder druk door de dure yen.

"De Japanse economie komt tot stilstand, de productie toont zwakte'', aldus de Japanse minister van Economische Zaken Banri Kaieda in een toelichting.

Vorige maand werd bekend dat Japan ruim 5 biljoen yen (bijna 44 miljard euro) extra in de economie gaat pompen. Het steunplan voorziet onder meer in de uitvoer van openbare werken en steun aan kleine ondernemingen. De regering besloot in september al tot een pakket steunmaatregelen ter waarde van ruim 8 miljard euro om 200.000 banen te creëren en het bruto binnenlands product met 0,3 procent op te krikken. Dat werd toen bekritiseerd als ontoereikend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.