Home

Achtergrond 161 x bekeken

EU wil vermogens criminelen afpakken

Van criminelen in de Europese Unie moeten zo snel mogelijk winsten en vermogens worden afgepakt. Dat vindt de Europese Commissie.

In de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit stelt de commissie ook voor persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers te gaan gebruiken. Brussel komt volgend jaar met wetgeving.

Brussel wil internationale criminele netwerken ontwrichten die onze maatschappij bedreigen, aldus Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) maandag. Zij wijst op de handel in drugs, namaakgoederen, wapens en mensen waarmee enorme bedragen worden verdiend.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit maakt deel uit van een pakket maatregelen dat de veiligheid van de Europese Unie moet vergroten. De commissie presenteerde een strategie die het huidige, vaak versnipperde Europese beleid op één lijn moet brengen.

,,Terrorisme, georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit, cybercriminaliteit (via het internet), crises en rampen dwingen ons onze krachten te bundelen'', aldus Malmström. Zo moet de unie in 2013 een centrum tegen cybercriminaliteit krijgen en komen er in alle EU-staten teams van computerdeskundigen die meteen kunnen reageren op grootscheepse cyberaanvallen.

Het zogenoemde bewakingssysteem voor de Europese buitengrenzen (Eurosur) gaat volgend jaar van start. Eurosur helpt EU-lidstaten bij het tegenhouden van illegalen en het voorkomen van grensoverschrijdende criminaliteit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.