Home

Achtergrond

EU wil energie-investeringen van 1 biljoen

In de EU zijn de komende tien jaar investeringen in energie-infrastructuur van 1 biljoen euro nodig, ofwel 1.000 miljard euro.

Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat vandaag gezegd bij de presentatie van zijn toekomstvisie.

Volgens de eurocommissaris zijn de investeringen vereist om de Europese energievoorziening duurzamer en efficiënter te maken. Dat is noodzakelijk voor het milieu. Ook wil Europa minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het geld moet komen van overheden en het bedrijfsleven. Ook de Europese Commissie komt nog met plannen voor financiële stimulansen. Oettinger maakte duidelijk dat daarnaast de consumenten via hogere energierekeningen een steentje moeten bijdragen.

Oettinger zet in op twee sectoren waar de meeste energiebesparingen mogelijk zijn: vervoer en gebouwen. De overheid moet bij aanbestedingen meer rekening houden met energie-efficiency, stelde hij.

Daarnaast wil de Duitse eurocommissaris dat de energienetwerken in de EU aan elkaar worden gekoppeld. Het mag niet meer gebeuren dat lidstaten in de kou komen te zitten, zoals in 2009 gebeurde, toen de levering van Russisch gas stokte. Oettinger riep de EU-landen op niet alleen maar oog hebben voor hun nationale belangen.

Oettinger wil zijn plannen aan de 27 EU-leiders voorleggen tijdens een top over energie op 4 februari volgend jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.