Home

Achtergrond 421 x bekeken 2 reacties

EU verwacht 3 procent meer melk in 2020

Het einde van de melkquotering zal niet veel effect hebben op de Europese melkproductie.

Dit verwacht de Europese Commissie blijkens een uitgelekt document over de zuivelsector. De Commissie gaat uit van een totale productiestijging met 3 procent tegen 2020. Over de tendens in de individuele lidstaten doet de Commissie vooralsnog minder heldere uitspraken, maar de verwachting in Brussel is dat het in grote lijnen zal zijn zoals de melkproductie zich ook nu ontwikkelt. Daarbij zal de productie in met name Denemarken en Nederland stevig blijven stijgen, ondanks de harde landing die de Commissie verwacht voor Nederland.

Nederland en Denemarken blijven de komende jaren tegen de bovengrens van hun quotum aanmelken of gaan erover, zo is de verwachting in de Europese hoofdstad. Het einde van de melkquotering in 2015 zal daar naar verwachting stevig gevoeld worden, vooral omdat de aangekochte productierechten in 2015 nog niet zijn terugverdiend en de Nederlandse melkveehouderij misschien minder investeringscapaciteit heeft dan gewenst.

In de meeste andere lidstaten van de Europese Unie is de zachte landing in 2015 wel een feit, zo meent landbouwcommissaris Dacian Ciolos. In die landen zal de melkproductie structureel onder het quotum blijven, al is dat in een aantal lidstaten misschien maar net. Blijkens recente gegevens uit Frankrijk en België, maar ook Duitsland, is daar de melkproductie weer stijgend. Anders is dat in de zuidelijker en oostelijker gelegen Europese lidstaten. Daar neemt de melkproductie gestaag af, omdat de rendementen er onder druk staan.

Hoewel de Commissie voor Nederland een harde landing voorspelt bij het einde van de quotering, nuanceert ze daar zelf toch ook iets van. Het feit dat Nederland vrijwel continu tegen overschrijding van het quotum aan zit, of daar overheen gaat, wijst er volgens de commissie op dat er blijkbaar meer marge zit in de Nederlandse melkproductie dan de melkveehouderij zelf zegt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koetje

    Wiens schuld is dat,die van de boeren of van de EU?.In geen ander EU land zijn zulke absurde quotumprijzen betaald als hier in NL.Een quotumbeurs was veel beter geweest.Al die handelaren zijn er wel beter van geworden.Zelfs accountantskantoren houden zich er mee bezig.Of is dat dienstverlening?

  • no-profile-image

    Govert

    De Europese Commissie misgunt Nederland kennelijk 'n zachte landing. Regentesk houdt men het systeem van beperking en straffe beboeting in stand terwijl men de opvatting heeft dat productiestijging in de EU nog minimaal zal zijn(3% in 2020) 'In 2015 zal Nederland met een erfenis van 'n niet afgeloste quotumfinanciering het quotumeinde ervaren als een harde landing' : men schijnt er genoegen in te scheppen...

Of registreer je om te kunnen reageren.