Home

Achtergrond

EU verkoopt graan uit interventie-opslag

De Europese Unie gaat zachte tarwe en gerst uit de interventievoorraden verkopen bij opbod. De einddatum voor de eerste inschrijvingsronde is 24 november.

Dat heeft het EU-beheerscomité besloten. Het comité komt op 25 november weer bijeen om de biedingen te beoordelen. Tot aan juli volgend jaar zijn nog zeven biedingsrondes gepland, elke maand één.

In totaal is in verschillende lidstaten ruim 88.000 ton zachte tarwe en meer dan 2,7 miljoen ton gerst beschikbaar voor verkoop op de markt. De resterende voorraden (2,8 miljoen ton) worden gebruikt voor het hulpprogramma voor Europese armen, zeg maar de EU-voedselbank.

"De tijd is nu rijp om graan uit de interventievoorraden vrij te geven voor de Europese markt", meent EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos. Volgens Ciolos houdt de EU daarbij de prijsontwikkeling nauwlettend in de gaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.