Home

Achtergrond 4 reacties

'EU-toeslag Nederlandse boer ruim boven gemiddelde'

Europese boeren zouden 271 euro per hectare ontvangen als voor de hele EU één en dezelfde hectaretoeslag zou gelden.

Dat is beduidend minder dan de 460 euro per hectare die Nederlandse boeren nu gemiddeld krijgen.

Dat blijkt uit een intern stuk van de Europese Commissie, dat persbureau AgraEurope onder ogen heeft gehad. De cijfers wijken af van eerdere berekeningen, in die zin dat grond die niet in aanmerking komt voor de verzilvering van toeslagrechten (zoals sloten, boerenweggetjes, bosjes en delen van het bouwblok) niet langer is meegenomen. Bij de ‘oude’ cijfers gebeurde dat wel, met als gevolg een vertekend beeld.

Op grond van de oude cijfers zouden Griekse boeren de hoogste toeslag per hectare ontvangen, meer dan 500 euro per hectare; bij de huidige berekeningen is dat teruggebracht tot 384 euro per hectare. De hoogste hectaretoeslag blijkt nu te gaan naar Malta, rond de 800 euro.

Nederlandse en Belgische boeren ontvangen met 460 euro per hectare ook relatief veel, evenals Italianen (413 euro/hectare). De laagste toeslagen per hectare zijn nu voor Portugal en de Baltische staten (tot een schamele 95 euro per hectare voor Letland).

Als het huidige model voor de verdeling van landbouwsubsidies gehandhaafd zou blijven, dan zouden de verschillen tussen de lidstaten in 2016 nog altijd aanzienlijk zijn, aldus het stuk. EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft al laten doorschemeren dat hij de die verschillen wil verkleinen. Uit gelekte voorstellen zou blijken dat Ciolos toe wil naar regionale hectaretoeslagen (vast bedrag per hectare in een lidstaat of regio).

Donderdag presenteert de landbouwcommissaris zijn eerste voorstellen voor het EU-landbouwbeleid na 2013. De hoogte van de toeslagen vormen daarin een belangrijk element.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Voor ons

  Nou wij mopperen niet met € 271,- per hectare. Op dit moment ontvangen wij dit niet.....dus voor ons prima......
  Zo nu eens kijken in de toekomst wie er zonder subsidie kan draaien....

 • no-profile-image

  meten

  In de rest van europa heeft een boer gemiddeld ook 2x zo veel hectares. Of je op alles daar ook gewas kunt verbouwen vraag ik me af.

 • no-profile-image

  derk

  dan krijgen we wel meer geld toe voor de mest of noem je dat ook subsidie voor die afval.

 • no-profile-image

  Demeter

  http://www.minlnv.nl/portal/page?_pageid=116,2465799&_dad=portal&_schema=PORTAL
  Postcode invullen zonder letters erachter. Dus 1234 ipv 1234AB
  Heb die van 2009 ook wel ergens, zal ik er ook wel even opzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.