Home

Achtergrond 12 reacties

EU-rekenkamer: schaf suikerquotum af

Het suikerquotum van de Europese Unie (EU) kan het beste worden afgeschaft.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer van de EU in een advies aan de Europese Commissie.

Volgens de rekenkamer maakt afschaffing de suikersector meer marktgeoriënteerd en daarmee competitief. Het quotum geldt in sommige lidstaten bovendien als een belangrijke barrière voor toetreding tot de markt voor nieuwe suikerbietentelers in de EU.

Het advies sluit aan bij uitgelekte voornemens van de Eurocommissaris voor landbouw, Dacian Ciolos, voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013. De rekenkamer stelt dat juist nu wereldmarktprijzen op een relatief hoog niveau liggen, het moment van afschaffing opportuun is. Er is eerder een tekort dan een overschot aan suiker en het tempo van de consumptiegroei in onder meer China en India suggereert dat prijzen op een stabiel hoog niveau blijven.

De rekenkamer komt tot het advies na het doorlichten van de gevolgen van de suikerhervormingen die in 2006 zijn ingezet. De hervormingen hebben volgens de rekenkamer geen inzicht gegeven in de productiviteit van fabrieken, wat één van de belangrijkste doelstellingen van het beleid was.

Ook is een analyse van het concurrerend vermogen per lidstaat volgens de rekenkamer onbetrouwbaar omdat gebruik is gemaakt van gedateerde gegevens. De rekenkamer stelt dat het quotum de productie binnen de EU effectief beperkt tot 85 procent van de consumptie. De rekenkamer noemt suiker een strategisch product, want essentieel voor de Europese voedselvoorziening. Daar staat tegenover dat in Europese verdragen niet is opgenomen dat de EU voor voeding zelfvoorzienend moet zijn.

De Europese organisatie voor suikerverwerkers vindt dat de suikermarkt van de EU gereguleerd, lees beschermd, moet blijven. Telers en verwerkers vrezen volgens de organisatie voor onvoorspelbare sterke prijsschommelingen. Ook de armste landen buiten de EU die nu een bepaald deel van de consumptie mogen invullen, zijn tegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerentrots

  Ik voel al aan mijn (suiker)water dat het binnen enkele jaren gedaan is met alle landbouwsubsidies. Wat nog resteert mag de boer elke vrijdagmorgen aan het bijstandsloket ophalen.

 • no-profile-image

  nk

  als je de subsidies zou afschaffen komen er in nederland 500.000 ambtenaren op straat te staan als je eenmaal weet dat dit echt zo is snap je ook waarom ze nooit worden afgeschaft ze houden elkaar aan het werk gegroet

 • no-profile-image

  Leen

  Helemaal mee eens. Europa is verworden tot een gigantische ivoren toren, een politiek systeem dat gedistilleerd lijkt uit het voormalig sovjetimperium. De verzorgingsstaat is er voor iedereen, behalve voor de zelfstandig ondernemer, daar wordt de rekening gepresenteerd.

 • no-profile-image

  boer

  Kunnen ze het opgekochte qouta terug geven [verkapte vorm van steun]

 • no-profile-image

  johan

  Pfffff net op tijd verkocht (dat bietenquotum)

 • no-profile-image

  sloeber

  De reden van zulke voorstellen komt doordat de suikerprijs op de wereldmarkt heel hoog is. Dat had men niet voorzien.De bedoeling was om door grote importen van goedkope suiker de suikerprijs in Europa te laten zakken. Nu komt die goedkope suiker niet, want op de wereldmarkt is de suiker duurder dan in Europa. Het probleem is dat men alle "overbodige" fabrieken afgebroken heeft,dus zomaar even de productie verhogen gaat niet.Europa moet dus nu dure suiker gaan kopen op de wereldmarkt om in de behoefte te voorzien. Dat krijg je ervan als je ontwikkelingshulp wil geven uit de zak van de bietentelers. Europa maakt meer kapot dan je lief is.

 • no-profile-image

  boerin uit het

  Ik kan me niet voorstellen dat ze dat gaan
  afschaffen. Wat is de politiek toch wispelturig. Net hebben ze een fabriek afge-broken en die zal er dan weer bij
  moeten want dan gaat natuurlijk iedereen
  weer bieten verbouwen. Eerst veel betalen
  aan stoppers en dan kunnen ze zo weer
  gratis bieten verbouwen.

 • no-profile-image

  c

  in vlaanderen hebben héél wat hun Q verkocht in 2007. de alternatieve teelten, in mijn geval verhuur en uien zijn die 3 jaren stukken beter geweest dan bieten aan een "restjes" prijs. ondanks dat de voorbije jaren héél hoge opbrengsten werden genoteerd kwam de boer nog er nog géén centimeter mee vooruit. Lees er eens de balansen op na van de suikerverwerkers.....raad eens hoeveel DIE verdienen aan 1 ha....10 x meer dan de boer, zoals altijd trouwens. Europa komt A L T I J D 2-3 te laat met maatregelen, en dat blijft zo. Afschaffen het Q, afschaffen de aangifte, afschaffen die tientallen stomme controlesmaar ipdaarvan toegevoegde waarde creeren aub.

 • no-profile-image

  arend

  schaf al die linkse ambtenaren af welke met een gesubsudieerde melkertbaan hun zakken lopen te vullen over de rug van het bedrijfsleven.dan hoeven de mensen die het geld met hun handen moeten verdienen niet tot hun 67ste door te werken en is het begrotingstekort in notime gedicht

 • no-profile-image

  Mels

  Zal tijd worden,al dat gesubsidieer en bemoeienis van europa,wie een wereldspeler wil zijn zal ook voor de wereldmarkt moeten produceren,kijk naar de pootaardappelwereld.

 • no-profile-image

  econoom

  Wat zullen vele akkerbouwers overschakelen naar suiker. Het gevolg dalende suiker prijs en terug in de ellende.

 • no-profile-image

  student

  Eindelijk zal de marktwerking regeeren.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.