Home

Achtergrond 368 x bekeken 1 reactie

EU graanvoorraad naar laag niveau

De graanvoorraad in de Europese Unie (EU) daalt tot het einde van het graanseizoen (30 juni 2011) tot 7,2 weken consumptie.

Op 30 juni van dit jaar bedroeg de voorraad nog 10,3 weken consumptie. Dat blijkt uit de graanbalans zoals opgesteld door het Productschap Akkerbouw. De voorraad maakt verwerkers en consumenten in de EU volgens een woordvoerder kwetsbaar. Bij een misoogst zou de prijs kunnen oplopen tot circa 400 euro per ton.

Op 16 november lag de voorraad volgens ramingen van het productschap op 51,1 miljoen ton. Daarvan bevindt 5,5 miljoen ton, met name gerst zich in de interventie. De interventie zal tot juli 2011 worden afgebouwd tot 1,2 miljoen ton. Het meeste gerst gaat naar het Midden-Oosten. De export zal in deze periode oplopen tot 28,9 miljoen ton. Het betreft voor driekwart tarwe, die ondanks de gestegen waarde van de euro nog altijd concurrerend is met Amerikaanse tarwe.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje

    Nieuwe oogst in australie mega groot dus wat is dit weer stemming makerij
    Dus 400 euro ton wat worden de varkens dan 6 euro de kilo komt goed zo kan ik mijn brood niet verdienen met zoon onzin

Of registreer je om te kunnen reageren.