Home

Achtergrond

EU: geen extra ruim quotum

Nederlandse melkveehouders hoeven niet te rekenen op extra quotumverruimingen voor een zachte landing.

Volgens de Europese Commissie is dat niet nodig. De productie blijft in de meeste lidstaten onder de limiet. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel in handen van de agrarische website Agra Europe. Wel komt Brussel met een nieuwe maatregel, waardoor in tijden van overaanbod boeren een vergoeding kunnen krijgen als zij minder produceren. Andere initiatieven vindt de Commissie onnodig.

Want de zachte landing staat inmiddels op de rails, aldus Brussel. In de gehele EU lag de melkproductie vorig jaar 7 procent onder het quotum, waardoor dit systeem minder belangrijk wordt. Ook nu de prijzen weer in de lift zitten, is de quotering in het algemeen geen belemmering.

In Nederland, Denemarken en Cyprus ligt de productie echter nog altijd ver boven het toegestane niveau. Recent werd bekend dat deze landen samen 19 miljoen aan superheffing over het afgelopen jaar moeten betalen. De Europese Commissie erkent dat, maar stelt dat dit geen structurele situatie is. Overproductie in deze landen zou te wijten zijn aan ondernemers die bewust het risico nemen superheffing te moeten betalen, omdat zij toch over voldoende marge beschikken.

Nederlandse belangenverenigingen reageren verdeeld op het uitgelekte stuk van de Commissie. LTO vindt het voorstel voor vrijwillige productiebeperking onvoldoende. Vakbond NMV is juist blij met de plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.