Home

Achtergrond 1 reactie

EU-export varkensvlees gegroeid

De Europese Unie exporteerde tot en met augustus van dit jaar 10,8 procent meer varkensvlees dan een jaar eerder.

In totaal ging 1,66 miljoen ton varkensvlees de grens over. Dat blijkt uit de jongste gegevens die de EU hierover heeft gepubliceerd.

De grootste afnemende landen van Europees varkensvlees zijn Rusland (31,5 procent) Hongkong (14,9 procent) Japan (9,0 procent) en China (7,0 procent). Vooral de export naar Rusland (plus 14 procent) en Japan (plus 18 procent) zijn gestegen. China nam 7 procent meer varkensvlees af uit de EU. De importen van varkensvlees van buiten de EU zijn met 15 procent gedaald. In totaal importeerde de europese Unie 29.872 ton varkensvlees.

De belangrijkste leveranciers zijn Zwitserland, (38 procent) Chili (20 procent) en de Verenigde Staten (17 procent). Het blijft echter de vraag of de export van varkensvlees in de rest van dit jaar goed blijft doorlopen. In de varkensvleesindustrie zijn zorgen over de sterke euro ten opzichte van de dollar. Dat kan een verdere exportgroei belemmeren. In het geval van Rusland speelt bovendien mee dat dit land druk bezig is om zijn eigen productie te versterken. De Russen zijn bovendien erg gespitst op de kwaliteit van het varkensvlees dat ze geleverd krijgen. Als er ook maar de geringste twijfel is over de kwaliteit van het product sluiten de Russen de grens.

Om de export naar landen buiten de EU te stimuleren heeft Frankrijk gepleit voor exportrestituties. De Europese boerenbond Copa Cogeca steunt dit. Tot nu toe wil de Europese Commissie nog niet veel weten van de instelling van exportrestituties. Ook LTO-voorzitter Annechien ten Have is niet tegen exportrestituties, mits dat weloverwogen gebeurt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Elise

    Dit is niet iets om trots op te zijn.
    Je bent ook niet trots op de export van wapens.

Of registreer je om te kunnen reageren.