Home

Achtergrond 275 x bekeken 3 reacties

EU-export pluimveevlees en eieren groter

De export van pluimveevlees uit de Europese Unie is tot en met augustus van dit jaar 21,4 procent groter dan vorig jaar.

De export van eieren over diezelfde periode is 11,4 procent hoger. Dat blijkt uit gegevens die de Europese Unie heeft bekendgemaakt.

Grootste afnemers van pluimveevlees zijn Rusland, Hong Kong Benin en Saoedi-Arabië. Naar Rusland ging tot en met augustus 151.237 ton pluimveevlees. Rusland is goed voor bijna 20 procent van de Europese export. Hongkong nam tot en met augustus ruim 84.000 ton af. Vooral de export naar Hongkong loopt erg goed. Het land nam 82 procent meer vlees af dan vorig jaar.

De import van pluimveevlees is gedaald met 12,3 procent. In totaal is er 516.799 ton pluimveevlees geïmporteerd. De grootste exporteurs naar de Europese Unie zijn Brazilië en Thailand met respectievelijk 373.000 en 97.587 ton. De export uit Brazilië is gedaald met 16 procent. Die van Thailand is met 3 procent gestegen.

Eieren en eiproducten

Ook de export van eieren en eiproducten pakt dit jaar hoger uit dan vorig jaar. In totaal exporteerde de EU 110.705 ton. De grootste afnemer is Japan. Daar ging 31 procent van de export, ofwel 34.480 ton eieren naar toe. Vergeleken met vorig jaar is dat een toename van 5 procent. De tweede afnemer is Zwitserland dat 30.513 ton eieren afnam. Vergeleken met vorig jaar is dat 7 procent meer.

De import van eieren en eiproducten is ook toegenomen. Er kwam 24.520 ton binnen vanuit derde landen. Dat is 23 procent meer dan vorig jaar. De Verenigde Staten zijn de grootste leverancier van eieren. Uit dat land kwam 10.976 ton binnen. Volgens Richard Hol van het Productschap Pluimvee en Eieren gaat het hierbij vooral om eiproduct.

Uit een land als India komen ook eieren naar de EU. De import vanuit dat land is met bijna 50 procent teruggevallen. India heeft vorig jaar veel grote eieren afgezet in de EU, maar concentreert zich nu weer op het Midden-Oosten, volgens Hol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Dierenleed exporteren, ik schaam me voor m'n land.

 • no-profile-image

  Boer

  Als ik al dat leed in de stallen zie, leef ik met je mee Kees, maar ja, die dikke benz op het erf kost een paar centen. En als ik daar mee door de polder scheur, ben ik al dat leed weer vergeten.
  Jippieajee M.F. Lang leve de export!

 • no-profile-image

  boer

  Ga dan maar in een hoekje zitten Kees!!Je zou ook zelf je handen uit je luie mouwen kunnen steken als je als roeptoeter alles beter weet!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.