Home

Achtergrond

EU-Commissie pareert kritiek transgeen

De Europese Commissie is niet onder de indruk van de juridische kritiek op het voorstel om lidstaten zelf te laten beslissen over de toelating van transgene teelten.

De juridische dienst van de Europese Commissie zegt met zoveel woorden dat te veel nadruk wordt gelegd op de onmogelijkheden van het voorstel. Critici waaronder de juristen van de raad van ministers en het Europees parlement, zeggen dat het commissievoorstel de lidstaten in feite weinig ruimte biedt om een eigen koers te varen.

De Europese Commissie zegt dat lidstaten ook niet-ethische gronden moeten kunnen aanvoeren om teelten te verbieden. Landen zouden bijvoorbeeld een teeltverbod moeten kunnen instellen om sociale onrust te voorkomen of om tegemoet te komen aan het algemeen belang om culturele en sociale tradities in ere te houden.

De Europese Commissie geeft geen voorbeelden, maar wil daar wel over praten met de landbouw- en milieuministers en met het Europees Parlement.

In het juridische stuk erkent de Commissie dat het voorstel dat afgelopen zomer naar buiten kwam onder meer bedoeld is om politieke discussies te beperken.

De Amsterdamse deskundige Thijs Etty van het Instituut voor Milieuvraagstukken zegt in reactie dat de Europese Commissie zich er gemakkelijk vanaf maakt en de lidstaten met een kluitje in het riet stuurt. Een deel van de kritiek wordt weggewoven met de stelling dat het nog allerminst zeker is hoe de rechter zal oordelen. Maar als de lidstaten moeten afwachten hoe de rechter oordeelt, staan ze ondertussen wel voor een voldongen feit, zegt Etty.

Of registreer je om te kunnen reageren.