Home

Achtergrond 382 x bekeken 3 reacties

EP wil maatregelen tegen crisis in vleessector

De Europese Commissie moet maatregelen nemen om de situatie in de veehouderij, met name de vleessector, te verbeteren.

Dat vindt het Europees Parlement, dat daarover vanochtend een resolutie heeft aangenomen.

Het Parlement wil onder meer dat iets wordt gedaan om hoge voerkosten te voorkomen. Een mogelijkheid daarbij is de invoering van een drempelwaarde bij veevoer voor transgene bestanddelen, die nog niet in de EU zijn toegelaten. Andere opties zijn de opheffing van het diermeelverbod en het op de markt brengen van voorraden uit (private) opslag. Ook moeten grote prijsschommelingen en speculatie worden aangepakt, vindt het Parlement.

Naast de hoge voerkosten hebben Europese veehouders momenteel te maken met toenemende concurrentie van derde landen. Het Parlement wil dat aan import dezelfde eisen ten aanzien van milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn worden gesteld als aan Europese producten. De Commissie wordt verder gevraagd de belangen van de Europese agrosector goed te behartigen bij de onderhandelingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Ten aanzien van de herziening van het Europees landbouwbeleid na 2013, waarover de Commissie volgende week met voorstellen naar buiten treedt, stelt het parlement dat voldoende budget beschikbaar moet zijn voor de veehouderij, en dat producentenorganisaties moeten worden versterkt om een betere prijs voor producten te krijgen. De Commissie wil dat laatste in elk geval regelen voor de melkveehouderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens

  als ik de laatste regel leest ;denk ik altijd waarom die koe boeren weer'.die hebben echt een grote streep voor ',ben ik de enige

 • no-profile-image

  boerke

  2 Boer Harms , Titel is EP wil maatregelen voor de vleessector. Laatste regel : we willen dit alvast gaan regelen voor de melkboeren . En als je wat minder landbouwgronden an dure machines gekocht had dan had je misschien ook een grote auto kunnen betalen en het gemiddeld ontleend kapitaal is bij de varkensboer ook beduidend hoger als bij de koeboer En ....

 • no-profile-image

  boer harms uit twente

  varkensboer, komt denk ik doordat de gemiddelde inkomens van de varkenshouders van de afgelopen 15 jaar fors hoger zijn dan die van de melkveehouders. dit kun je onder andere ook zien aan de grote auto,s en kastelen van de varkenshouders

Of registreer je om te kunnen reageren.